Sov deg til bedre mental helse 

Søvn er en av de aller viktigste nøklene til både mental og fysisk helse. Likevel er det noe som mange ikke prioriterer særlig høyt i hverdagen. Vi liker å være sent oppe, og det er faktisk ikke så rart, når man tenker på hvor mye av hverdagen vår som jobb stjeler. Det å være oppe sent gir oss derfor følelsen av å få flere timer i døgnet, eller i hvert fall flere timer til det vi bryr oss om, men dette an forstyrre helsen vår, og de kognitive evnene våre. Men hvordan sover man seg til bedre helse? 

Det å sove godt handler om mange ting, og noe som mange ikke husker er å velge en skikkelig god madrass, og ikke minst bytte den ut med jevne mellomrom. Dette gjelder særlig barna våre, som ofte arver madrasser. En rammemadrass 90×200 er noe som passer veldig bra til de større ungene, og det å ikke bare arve av noen, men huske på å spørre hvor gammel madrassen er, er en god idé. Det å kjøpe en ny madrass hvert tiende år omtrent, kan være en fin huskeregel. 

Tips til bedre søvn 

Når man snakker om å sove seg til bedre helse, er det rett og slett et overordnet råd som gjelder, og det er å prioritere søvnen sin! Dette handler om å gjøre noen små, og noen litt større, justeringer i forhold til de rutinene og vanene man har – men alt faller inn under den samme kategorien: du må prioritere det! Det å ta et aktivt valg om å prioritere helsen sin, er også noe som gjør at man føler seg bra, og med en gang man begynner å sove bedre, vil den mentale helsen din også føles bedre med en gang. 

Her er noen tips til små justeringer du kan gjøre for å sove deg til bedre mental helse

  • Beveg deg i løpet av dagen. Fysisk aktivitet gjør underverker for kroppen vår. 
  • Få nok dagslys, og gjerne tidlig på dagen. 
  • Ha faste rutiner rundt søvn. Et fast søvnmønster gjør det mye enklere å både stå opp om morgenen og sovne om kvelden. 
  • Ikke drikk kaffe etter kl.15, og aller helst kl.12 hvis du sliter med å sovne. 
  • Sov med en vektdyne. Dette hjelper spesielt hvis man sliter med å sovne, eller opplever angst, depresjon og PTSD. 
  • Minimer blått lys før du skal sove, både på mobil, nettbrett og data.